søndag den 4. december 2011

julekalender # 4 #

i dag er det 5 år siden at min mor blev til en smuk engel og fløj op i himmelen... hun er faktisk næsten lige så meget en del af mit liv nu, selvom hun kun er til stede i minderne... hun betød meget for mig og gør det stadig - og hun har på mange måder været en stor inspiration for mit liv.

Så jeg sender lige en kærlig julehilsen op til hende...

Og når vi nu taler om min mor, så kunne hun om nogen få pengene til at strække, - det var hun simpelthen mester til - vi drillede hende lidt med det, men når det kommer til stykket, så er jeg jo faktisk ret glad for at jeg har taget lidt ved lære af hende...

nå, men nu til dagens råd... når man er godt i gang med at kigge på posteringerne og dele op i aktiviteter, så er det oplagt at tage fat i den største post, som for de fleste familier er mad og dagligvarer...
Som jeg før har fortalt, så er det lykkedes os at halvere udgifterne til den post og det er sket primært ved at planlægge.
Madplaner - jeg ved godt at det måske ikke kan fungere at planlægge alle dage i alle familier, men det gør heller ikke noget. Man kan komme langt ved at planlægge størstedelen af måltiderne.
Jeg laver en madplan 2 uger frem i tiden og så justerer jeg den løbende - der skal jo være plads til at man lige får en invitation og nogle gange er der vildt mange rester fra dagen før, eller lignende.
Fordelene ved madplaner er bl.a. at man ikke skal 'finde på noget' hver dag i en travl hverdag. Man kan købe meget stort ind hver 14. dag og så supplere med de ting der ikke kan holde sig så længe og det man ellers lige mangler - men hvis man kan skære ned på antallet af indkøb, kan det alene spare dig for mange penge.
En anden fordel er at man kan få lidt mere variation ind i hverdagen, fordi man kan planlægge lidt mere og kigge efter nye retter, når man har tid til det og sørge for at der er købt ind til det. På den måde kan man sikre at man spiser varieret, spiser fisk nok, får mindre kød, eller hvad man nu ønsker at ændre i hverdagen.

Her i familien går vi efter at få sund og varieret mad til færrest mulige penge. Jeg vil gerne tilbyde mine børn mange forskellige retter, så de er vandt til at spise mange forskellige ting... Derfor har jeg valgt at planlægge efter:
1 suppe-dag om ugen
1 rudbrødsdag om ugen
1 kødløs dag (det er også tit suppe-dagen)
1 fiskedag om ugen
mindst en dag med rester

Kunsten er at planlægge, så det passer til familiens kalender - de dage, hvor der er sport eller andre aktiviteter om eftermiddagen er der måske mindre tid til at lave mad. Hvis man ved man er alene hjemme med børnene, kan man måske lave en gryderet dagen før, så man ikke skal forberede noget.

Her er et eksempel på et par uger fra min madplan - god fornøjelse



glædelig 4. december

Ingen kommentarer:

Send en kommentar